Het Nederlands Auschwitz Comité heeft Rijnboutt geselecteerd als coördinerend en uitvoerend architect. Gezamenlijk met adviseurs en specialisten zullen we het ontwerp van Libeskind uitwerken voor de benodigde vergunningen en realisatie. In dit traject blijft Libeskind de hoofdontwerper.
Het monument omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord weergeven, dat ‘In herinnering aan’ betekent (לזכר). Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen treden zij een labyrint van gangen tegemoet met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrij staal.
Beukenhorst Zuid is een voortzetting van de stedenbouwkundige structuur van de locatie Beukenhorst Oost Oost (0338). Bij het ontwerp van deze kantorenlocatie is het polderlandschap bepalend voor het plan. Het plan heeft als drager een heldere water- en verkeerstructuur. In de loop van de tijd kan het uitgeefbaar gebied door marktpartijen ingevuld worden. Het plan is flexibel doordat de positie van tuinen, de lengtes van insteekstraten en singels aanpasbaar zijn en er minimale uitgifteregels zijn. Het plan is in staat om veranderingen in de markt op te vangen. De sterke en rustige inrichting van de openbare ruimte voor het gehele plangebied biedt ruimte aan de architectuur van de bebouwing. Het doel van de supervisie is het bevorderen en bewaken van de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit van de bebouwing, van de vormgeving van civieltechnische werken en van de inrichting van de openbare ruimte. De coördinerend architect begeleidt het proces van omzetten van het stedenbouwkundig ontwerp naar concrete architectonische plannen door deze plannen in een aantal stadia te toetsen aan de uitgangspunten van het Stedenbouwkundig plan en het Beeldkwaliteitplan. De supervisor maakt deel uit van een breed samengesteld kwaliteitsteam.
Op de ontwikkellocatie “Park Vogelenzang” passen na ontwikkeling maximaal 250 woningen, deels in getransformeerde bestaande monumenten en deels in nieuw te realiseren woningen. Het landschap vormt de basis voor de herontwikkeling van het gebied. Park Vogelenzang wordt een groen woongebied waarbij de zorgfunctie op het terrein behouden blijft én waar ruimte is voor kleinschalige horeca en winkel functies. De eeuwenoude bomenstructuren in het gebied zijn beeldbepalend voor de uitstraling van het parkachtige nieuwe woongebied.
Ingediend voorstel in de selectie:
De cultuurhistorie van het Bijlmerbajescomplex is onvervreemdbaar aan de identiteit van het toekomstige Vreiland. Met een buiging en een knipoog naar de geschiedenis blijft het gebied herkenbaar als enclave. In het ontwerp is het profiel van de zes torens gehandhaafd en de enclave versterkt met een bebouwingsvoorstel dat randen opzoekt en hoeken intensiveert.
De beste wijk ontstaat door uit te gaan van de behoeftes van de mens in de stad. In het ontwerp vormt het verleden geen ballast maar een drijfveer voor het realiseren van een maximale leefkwaliteit. Voor Vreiland is er, in plaats van een traditioneel beeldkwaliteitsplan, een leefkwaliteitsplan opgesteld met ontwerprichtlijnen voor het realiseren van woongenot, groene buitenruimten, gezonde mobiliteit, bewust leven, sociale kwaliteit en ontplooiing.
Door verschillende woontypologieën te combineren is op Vreiland voor iedereen plek, voor studenten en starters, of je een gezin hebt of al op leeftijd bent met een variëteit aan koop- en (sociale) huurwoningen van verschillende grootten. Vreiland biedt een uniek hoogstedelijk maar autovrij milieu, waarin bewoners veilig over straat kunnen en kinderen onbekommerd kunnen spelen. Een fijnmazig netwerk van groene buitenruimten nodigt uit om te bewegen en te ontdekken.
Vreiland wordt de eerste woonwijk in Nederland met het BREEAM Outstanding label voor alle woongebouwen, gedeeltelijk gebouwd van gerecycled Bijlmer-beton en een proeftuin voor circulaire ondernemingen met een actieve lokale economie. Vreiland biedt de ruimte en infrastructuur om innovatief en duurzaam te ondernemen met een uitstraling die tot ver over de ‘enclavegracht’ reikt.
De gemeente Utrecht heeft begin 2017 vier consortia geselecteerd die hun plannen mogen uitwerken voor het “Healthy Urban Quarter” in het Stationsgebied: nieuwbouw met als pijlers groen, duurzaam, innovatief en gezond. De gemeente maakt aan de Jaarbeursboulevard ruimte voor een aansprekend gebouw voor wonen, werken, cultuur en/of leisure. Veel ontwikkelaars, ook internationaal, hebben hiervoor belangstelling getoond. Na de eerste selectieronde zijn vier partijen geselecteerd die hun plannen uitwerkten in de volgende ronde.
Wethouder Victor Everhardt in februari 2017: “Maar liefst twintig combinaties van ontwikkelaars, beleggers, architecten en adviseurs hebben in een visie van tien kantjes aangegeven hoe en waarom zij juist deze locatie willen ontwikkelen. De inzendingen waren van hoge kwaliteit. De lat ligt op deze plek ook hoog: architectuur, duurzaamheid, gezondheid, groen en levendigheid spelen allemaal een belangrijk rol. Healthy Urban Quarter is het eerste project dat in het nieuwe deel van het centrum –het Beurskwartier– gebouwd zal worden.”
De vier geselecteerde partijen waren:
De consortia zijn geselecteerd om hun samenstelling van partijen, de aanwezige expertise en hun solide visie. Alle plannen bevatten een gevarieerd programma, van wonen en werken, met daarnaast ruimte voor cultuur en/of leisure. Alle partijen streven naar innovatieve, duurzame en gezonde gebouwen met veelal een BREEAM certificaat en/of een WELL certificaat. De beschikbare locatie in het Utrechtse Stationsgebied, tussen het Beatrixgebouw en de nieuwe Kinepolis bioscoop, biedt een bouwvolume van 50.000 tot 70.000 m2.
In 2017 werkten de vier partijen hun visie uit in een ontwerp en een plan, op basis van dialooggesprekken met de gemeente. Die voerden zij ook met bewoners en partijen in de omgeving. Vervolgens selecteerde de gemeente rond de zomer van 2017 de winnende partij (G&S Vastgoed), die haar plan en ontwerp mag gaan realiseren. Naar verwachting kan in 2019 worden gestart met de bouw en zal Healthy Urban Quarter ruim twee jaar later gereed zijn.
Al jarenlang is het een steen des aanstoots: het vervallen postkantoor op de hoek van de Gedempte Where en de Hoornselaan. Het gebouw is al bijna 10 jaar gesloten en het ergert veel Purmerenders dat er op deze mooie plek, direct naast de binnenstad niets gebeurt. Maar daar komt verandering in. ‘Inspiratie Purmerend: een nieuwe toekomst voor het oude postkantoor’.
Snippe Projecten wil hier een plan realiseren dat Purmerend mooier maakt en inspeelt op de woonwensen van veel Purmerenders en heeft vier Nederlandse toparchitecten - waaronder Rijnboutt - een schetsontwerp laten maken voor deze plek. Op 4 september presenteren de vier architecten hun ontwerp tijdens een Inspiratiebijeenkomst in de Nicolaaskerk op de Kaasmarkt. Alle Purmerenders mogen stemmen voor de architect die volgens hen het beste een plan kan maken en uitvoeren op de plek van het oude postkantoor.
Het nieuwe plan zorgt voor meer woningen. Woningen in alle categorieën, bereikbaar voor starters, mensen die nu nog in een sociale huurwoning wonen, maar ook voor mensen die vanuit een eengezinswoning willen verhuizen naar een appartement. Zo krijg je weer doorstroming op de woningmarkt in Purmerend.
Door de gemeente Leiden is een marktselectieprocedure uitgeschreven voor het realiseren van een woongebouw in het Bos van Bosman. Naast een stedenbouwkundige en architectonische visie waren het betrekken van omwonenden en belanghebbenden, ecologie en landschapsontwerp belangrijke beoordelingsaspecten in deze selectie.
Wij hebben voor deze locatie een nieuw landgoed - Nieuweroord 2.0 - ontworpen. De bebouwing manifesteert zich als een hedendaags landhuis. Het landschapsontwerp versterkt enerzijds het historische ontwerp van Springer en vergroot anderzijds de ecologische betekenis van het bos. De jury heeft haar voorkeur uitgesproken voor de inzending van marktpartij ABC Vastgoed in samenwerking met Westplan investors en Studio Hartzema.
Ontwerpend onderzoek in het kader van een besloten prijsvraag naar de mogelijkheden tot transformatie van het Beresteyn-complex tegenover het Haarlemse station. De noordelijke binnenstad van Haarlem heeft een bijzondere opzet uit de negentiende eeuw. Binnen de grotere orthogonale structuur van lange verbindende lijnen zijn er ook veel routes op de kleine, meer intieme schaal. Door het brute ontwerp van het bestaande Beresteyn-complex uit de jaren ‘60 is deze schaal volledig genegeerd. Ons ontwerp beoogt een schaalverkleining te realiseren door het verkleinen en verplaatsen van bestaand volume. Er wordt een nieuw, bescheiden en informeel pleintje gemaakt tussen het station en de Lange Herenstraat. De Kruisweg wordt beter begeleid met gevels waarin nieuwe bestemmingen de openbare ruimte actief invullen. De getransformeerde nieuwe gebouwen krijgen een duidelijke stedelijke sokkel met een gevarieerd en een multifunctioneel stedelijk programma. Daarboven is de hoofdbestemming stedelijk wonen met veel verschillende typen en goede buitenruimtes.
Hoewel de landhuizen al sinds de tweede Wereldoorlog ontbreken ademt het gebied nog steeds de kwaliteit van een buitenplaats. Maar het 30 ha grote gebied leunt sterk op de gemeentelijke beheergelden, die voor het dagelijkse onderhoud maar net toereikend zijn. Om te benadrukken welke waarde het gebied voor de gemeente heeft is een ontwikkelingsvisie en een beheervisie opgesteld. De ontwikkelingsvisie geeft de kaders aan voor de vernieuwing van de in het gebied staande gebouwen en objecten, de beheervisie geeft richting aan de verbetering van het onbebouwde gebied, de monumentale elementen en bomen.
Het uiteindelijke doel is in het landgoed een goede afstemming te krijgen tussen bebouwing en landschap, en tussen cultuur en natuur. Bestaande kwaliteiten als de lanen, artefacten en watergangen worden hersteld en opgeknapt. Vroegere, nu verdwenen, kwaliteiten worden teruggebracht of herinterpreteert. Er worden nieuwe lanen aangelegd, toegangen worden vernieuwd, bestaande lanen worden hersteld, monumenten worden opgeknapt. Maar ook worden mantelbeplantingen toegevoegd, padenstructuren verbeterd, natuurvriendelijke oevers gemaakt en de kansen voor de waardevolle stinzenbeplanting en paddenstoelen uitgebreid.
De inpassing van de vervangende nieuwbouw van beide ouderen wooncomplexen is gericht op een optimale landschappelijke oplossing. Parkeren verdwijnt geheel uit het zicht en het parklandschap loopt door tot op de gevel. De bebouwing past bij de status die het gebied als landgoed heeft: open, voornaam en duurzaam.
Rijnboutt werkt voor Van Wijnen Projectontwikkeling aan het ontwerp voor een woongebouw aan de Ertskade. Naast Van Wijnen werken twee andere ontwikkelaars een plan uit voor deze locatie. De buurt is nauw betrokken en heeft in de besluitvorming een doorslaggevende stem.
Stedenbouwkundig masterplan voor de herontwikkeling van het Santrijngebied in het centrum van Oosterhout. Met het huisvesten van Theater de Bussel, Theek 5, H19 Centrum van de Kunsten en het Filmtheater de Bussel in een gezamenlijk Huis voor Cultuur krijgt de “culturele pool” van het stadshart een gezicht. Het opknappen van het Santrijngebied versterkt de centrumfunctie, brengt het groen tot in het stadshart en verbetert de entree naar het centrum aanzienlijk. Ook krijgt het stedelijk wonen, direct grenzend aan het stadshart, een nieuwe impuls.
Er gaat veel gebeuren met en rond Jaarbeurs in Utrecht. Naast een ingrijpende organisatorische verandering zal in ruimtelijke zin de omgeving van Jaarbeurs een ware transformatie ondergaan. De huidige oostelijke entree komt in de komende tien jaar aan een plein te liggen met een Bioscoop, een Hotel en een door de gemeente Utrecht te ontwikkelen Leisureprogramma. De route van het Beatrixgebouw tot aan de entree wordt geheel autovrij heringericht en de parkeerplaatsen aan de westelijke zijde worden fors uitgebreid. Daartussen zal het gehele hallencomplex worden herontwikkeld naar de eisen van deze tijd met een nieuwe binnenpassage en aanliggende nieuwe moderne hallen. Rijnboutt heeft een visie te ontwikkeld op de voorliggende opgave. Samen met Octatube hebben wij een schetsontwerp gemaakt van een nieuwe beeldbepalende passage voor de Jaarbeurs. Drie andere toonaangevende Nederlandse bureaus hebben ook hun visie gepresenteerd aan de directie van de Jaarbeurs. De opdracht is gegund aan onze collega’s van Cepezed.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor transformatie van kantoorschijf aan het park tot voorname woontorens in het park; een nieuw woonhotel dat in sfeer en schaal thuishoort in het chique en lommerrijke Benoordenhout van Den Haag.
Onderzoek naar de mogelijkheden tot herbestemming, renovatie en verduurzaming van Stadskantoor 1 (SK1). Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door architect Evert Kraaijvanger.
De visie op de spoortraject bij Weesp bestaat uit een aantal met elkaar verweven trajecten rondom de stationsomgeving van Weesp die ingegeven zijn vanuit het OVSAAL project. De ingrepen zijn ingegeven vanuit de transformatie van het regionaal spoornetwerk en functionele wensen voor het station, maar ze vinden hun grootste effect in de openbare ruimte die de stad Weesp aan weerszijden van het spoortracé zal verbinden.
De transformatie van het gebied tussen het station en de Vecht is doorslaggevend voor de wijze waarop, en de intensiteit waarmee, het woongebied in de Bloemendalerpolder straks bij de vestingstad Weesp zal horen. De verschillende trajecten kunnen in uitvoering een verschillend tijdspad doorlopen maar zijn alle gericht op het bereiken van een samenhangend eindbeeld van hoge kwaliteit.
De visie onderzoekt de effecten van een ondertunneling van het spoor ter plaatse van het station en de Vechtzone. Dit betekent dat de spoorbrug over de Vecht en de Meester Bouhuijstunnel komen te vervallen. Het nieuwe station krijgt zijn positie bovenop de tunnel en een vrije doorvaart over de Vecht wordt mogelijk gemaakt. Nieuwe, herkenbare pleinruimten, een doorgaand maaiveld, kwalitatieve verblijfsruimte en lommerrijk groen zorgen voor een karakteristieke, bij Weesp passende, structuur van openbaar gebied. Het nieuwe station zal daarbij het scharnierpunt zijn.
De gemeente Nijmegen ontwikkelt een groot nieuw woongebied aan de noordzijde van de stad, de Waalsprong. De ontwikkeling van dit gebied is uitbesteed aan de GrondExploitatieMaatschappij Waalsprong (GEM). De gemeenteraad heeft besloten een Ruimtelijke Kwaliteitsteam in te zetten voor deze grote, complexe ontwikkellocatie.
Met een tentoonstelling op uitnodiging van het ABC Architectuurcentrum Haarlem brengt Rijnboutt haar werk onder de aandacht. De tentoonstelling laat zien hoe een ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en strategie werkt aan een grote verscheidenheid van ruimtelijke opgaven. De contouren van de tentoonstelling bestaan uit drie elkaar overlappende thema’s: vakmanschap, attitude en actualiteit. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Rijnboutt een werksessie georganiseerd met geëngageerde ‘Haarlemse’ mensen. Zij zijn gevraagd hun ‘prioriteit voor Haarlem’ te benoemen. Het resultaat is een ruimtelijke agenda voor Haarlem, die een verrassend licht werpt op de stad.
Het masterplan VanZelfSprekend Lisse is de opmaat naar een gezamenlijke uitwerking van het Sportlaangebied in Lisse naar een duurzame omgeving; duurzaam in de breedste zin van het woord. De inspiratie voor het plan werd gevonden in Lisse zelf. Een nauwkeurige bestudering van alle beschikbare gegevens, analyses en gesprekken met bewoners en gebruikers van het Sportlaangebied hebben er toe geleid dat er een ontwerp is gemaakt dat zich op ontspannen wijze voegt in de omgeving.
Diverse stedenbouwkundige advieswerkzaamheden. Bijvoorbeeld advisering over de verdere uitwerking van het in 2003 opgestelde masterplan, de aansluiting van de Taurusavenue op de A4 en het opstellen van een masterplan (2009 - 2010) voor de verdere ontwikkeling rond de historische boerderij Den Burgh.